Ufo361 ve Ezhel’den İş Birliği: Lights Out!

Ufo361 ve Ezhel’in uzun zamandır beklenen iş birliği, Lights Out albümü 15 Kasım’da yayınlandı! Ezhel, hapisten çıktıktan sonraki süreçte yaptığı Avrupa turnesinde ve özellikle Almanya’da büyük ilgiyle karşılanmıştı. Almanya’da verdiği röportajlarda, hangi rapçi ile çalışmak istediği sorusuna verdiği birkaç isimden biri de Ufo361’di. Gurbetçi rapçilerimiz Alman trap müziğine yön veriyorlar ve son zamanlarda Eno ve Mero ile birlikte Türkiye’de de Alman rap oldukça ilgi görmeye başladı. Ancak Ufo361 sıkı takipçisi olmayanlar için “Wir Sind Kral” parçası ile tanıştığımız biri oldu ki aslında kendisi Migos’tan da tanıdığımız Amerikalı rapçi Quavo ile de bir iş birliği yapmış, “global” tanımının hakkını veren bir trap sanatçısı.

Asıl adı Ufuk Bayraktar olan Alman rapçinin sahne adı memleketi Kreuzberg’in posta kodu ve isminin birleşiminden geliyor. Hip Hop kültürü ile 2010 yılında bir graffiti topluluğu olan The High Crew (THC) ile birlikte tanışan Ufo361; 2012 yılında ilk EP’sini, 2014’te ise ilk stüdyo albümünü yayınladı. Genelde büyük isimlerle çalışan rapçinin piyasada network’ünün oldukça geniş olduğu da aşikar. Son iki yılda 4 albüm yayınlayan Ufo361, aynı zamanda oldukça üretken bir rapçi.

Nitekim, Ezhel de 2019 senesine “Felaket” parçasıyla giriş yaptıktan bir süre sonra Almanya’da iş birliği çalışmalarına başlamıştı. 2019 senesi boyunca, Felaket’in ardından toplam 8 tane single yayınlayan Ezhel; Gringo, Killa Hakan, Yung Kafa & Küçük Efendi ve Murda ile çalıştı. Sık aralıklarla yayınladığı parçalar ile sevenlerini mutlu etti, özellikle Murda ile ortak parçası “Aya”, milyonlarca kez dinlenerek listelerde uzun süre 1 numarada kaldı. Bütün bunların yanında Ufo361 de Nisan ayı dolaylarında Ezhel ile şarkı yapmakta olduklarını Instagram hesabından duyurmuştu. Bu noktada ben Ezhel’den Müptezhel’in ardından beklediğim trap performansını duyacağıma, Ufo361 ile uyumlu olacaklarına ve kaliteli bir iş çıkaracaklarına emindim. Bu iş birliği ile KOVL GVNG ile Stay High ekibi bir stüdyoda buluşmuş oldu ve sürpriz bir albüm çalışması başladı.

Başlangıçta bir albüm planı yokmuş. Bir iki parça diyerek başlamışlar, daha sonrasında EP olabileceğini düşünmüşler fakat bu iki üretken beyin birleşince ortaya bir albüm çıkmış. 15 Kasım’da Spotify ve Ezhel’in Youtube kanalında yayınlanan albümde “Wir sind Kral” ve “YKKE” ile birlikte toplam 12 parça yer alıyor. Prodüksiyonunda ise karşımıza 5 isim çıkıyor: Bugy, DJ Artz, Jimmy Torrio, Sonus030 ve The Cratez. Sadece The Cratez’in tamamladığı “Zombie” dışında, neredeyse her şarkıda 5 isimin de ortak çalıştığını görüyoruz.

5 kişi bir beat’i nasıl yapıyor diye merak ediyorsanız, DJ Artz Twitter hesabında şöyle açıklamış:


Albümün çıkış parçası “Wir Sind Kral” ile başlamak gerekirse, öncelikle çok sevdiğimi söylemek istiyorum. Oldukça yüksek enerjili ve beat’i kuvvetli bir şarkı, fakat biraz kısa ve tadında bırakmak istemişler gibi. Albümün intro’su gibi düşünülebilir. Ezhel’in stilinde Almanya’ya gittiğinden beri gözlemlediğimiz “İngilizce-Almanca-Türkçe aynı anlama gelen kelimeleri bir arada kullanma” tekniğini albümdeki neredeyse her şarkıda görüyoruz. Aynı zamanda İngilizce-Almanca-Türkçe tabirleri kullanarak söz oyunları yapmaya da özen gösteriyor. Albümün bu genel tavrı ve Ezhel’in son zamanlardaki bütün işlerinde gördüğümüz bu çok dilli yapıyla, aslında kültürel bir sentez de oluşturulmuş oluyor.

Albümün ikinci single’ı YKKE, sürpriz bir şekilde favorilerimden biri oldu. Wir Sind Kral’ın ardından daha düşük tempolu bir şarkı ve tarz bakımından da oldukça farklılar. Aşk konulu bir şarkı olan “YKKE”, Cloud rap tarzıyla albümde ilgi çeken bir parça olmuş. Şarkının adı Türk asıllı Alman Rapçiler, Yung Kafa & Küçük Efendi’nin isminden geliyor. Cloud rap tarzı ile bilinen ve 2015’ten beri Almanya’da bu tarzı yaymakta olan Yung Kafa & Küçük Efendi’ye bir gönderme yapmışlar ki Ezhel daha önce “Summer of My Life” şarkısında bu ikiliyle bir araya gelmişti. Sevenleri Ufo361’in daha önce bu tarz vokal tekniği kullanmadığını söylüyor, yani büyük ölçüde ikiliden esinlenmişler. Bu sebeple şarkının ismini onlara adamaları bence çok şık bir hareket olmuş.

Albüme genel bir göz attığımızda, işçiliğin öne çıktığını söylemek mümkün. Grind ve Fallen gibi daha slow parçalar olduğu gibi, Bir Daha ve Wir Sind Kral gibi hareketli parçalar bir araya gelmiş. Bazı şarkılarda uyumsuzluk hissi oluşmuyor değil ki çok fazla “beatswitch” de söz konusu. Sanki bazı şarkılar da toplama-derleme usulü birleştirilmiş gibi, ancak bu kesinlikle kötü bir anlamda değil.

Albümün en ilginç şarkılarından biri ise Yemin Olsun. Ezhel, bu şarkıyı 2017’de YouTube’ta bir programda Acapella şeklinde paylaşmıştı. Daha sonrasında Bugy, beat’i sosyal medya hesabında paylaşmış ve konserlerde de çalınmıştı fakat şarkı yayınlanmamıştı. Albümdeki beat aşağı yukarı eski haliyle aynı ama Ezhel’in lirik ve vokal tekniği albümdeki diğer parçalara göre daha farklı. Müptezhel sonrası aslında Ezhel’in çok farklı şeyleri denediğini ve özellikle son zamanlarda Alman rap’ten ne kadar esinlendiğini gösteren bir şarkı olmuş. Genelde Ezhel’i Alman rap tarzına uyum sağlar halde görürken albümde, bu şarkıda Ufo361 daha çok ona ve beat’e uymuş gibi.

Albümden kaçırılmaması gereken diğer parçalar ise Schwarz & Weiss, Fallen, Bir Daha ve albüme adını veren Lights Out. Açıkçası “Kendini Kaybet” çok sevilecek bir şarkı gibi duruyor ancak bana tekrara düşülen bir şarkı gibi geldi. Bir de prodüksiyonunda sadece The Cratez’in yer almasından mıdır nedir Zombie şarkısına hiç ısınamadım. Şaka bir yana, tabi ki Ezhel’den asıl beklentimiz olan solo albümü karşılamadı Lights Out, ancak oldukça güçlü bir iş birliği olmuş. Tek eksisi belki biraz aceleye gelmiş hissi olması olabilir. Ancak kesinlikle globalleşme ile birlikte yakınlaşırken genişleyen dünyamız ve müzik dünyasının bir getirisi olmuş bu albüm. Bu çok seslilik ve kültürlerin birleşimi aslında ileride bizleri bekleyen birçok şeyin de habercisi. Geçtiğimiz günlerde Volkswagen Arena’da verdiği konserde Ezhel, hem yeni albümden parçalar okudu, hatta Wir Sind Kral’ın Almanca kısımlarını da söyledi, hem de yakında askere gideceğini açıkladı. Yani solo albüm bir süre daha ufukta gözükmese de Instagram’da Eno ile bir fotoğrafını paylaştığı için Eno ile de sürpriz bir çalışma gelebilir. Takipte kalmaya devam!

Yazı oluşturuldu 3

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön