Apartman 52

Başak Çelik’in yazısıdır.

‘’appartire’’ ayırmak, parçalara, hisselere bölmek.

Apartman 52, günümüz sanat ortamında ‘’popüler’’ olanın dışında kalmış anlayışı İstanbul’un en içinde bizlerle bir araya getiriyor. Haydarpaşa Garı’nın inşaatında çalışan Alman mühendislerin kendilerine lojman olarak yaptıkları Yeldeğirmeni’ndeki 52 numaralı apartmanda şu an, 2021’de, yirmi üç sanatçının eserlerini izleme fırsatına sahip oluyoruz.

Serginin fikir yolculuğu Apartman’da yaşayan aynı zamanda sergideki sanatçılardan Bedia Ekiz’in, Apartman’ın sahibi Hayri Ödensoy’u eş-küratörlerden Tuba Kocakaya ile tanıştırmasıyla başlıyor; sonrasında da Lara Lakay ve Tuba Kocakaya’nın küratörlüğü ve yirmi üç birbirinden güzel sanatçıyla beraber büyüyerek bizlere ulaşıyor.

Apartman 52

Ali Kanal, Z.Ayşe Hatipoğlu, Bedia Ekiz, Cansu Yıldıran, Cins, Dila Yumurtacı, Dinçer İşgel, Eşref Yıldırım, Gaye Su Akyol, Gökhan Deniz, Gökhan Deneç, Gökhun Baltacı, Güler Güçlü, Hakan Gürsoytrak, İris Ergül, Kıvılcım Güngörün, Leman Sevda Darıcıoğlu, Meltem Sarıkaya, Mustafa Horasan, Özgür Can Taşcı, Sevim Kaya, Tayfun Gülnar ve Zeynep Özkanca’nın çoğunlukla sergiye özel olarak ürettikleri yakın dönem eserlerini görüyoruz sergide. Heykelden videolara çok geniş bir perspektifte, farklı materyal ve tekniklerle oluşturulmuş birbirinden özgün ve özgür bu eserleri tam anlamıyla içselleştirebilmek için küratörlerin önerisine uyarak broşürünüzü yanınızdan ayırmamanız ise önerimdir. (Anlık kafa karışıklığı engelleyici ufak bir not: doğru yöne ilerlemek için broşürü ters tutarak bakmanız gerekiyor.)

Tüm bunların ötesinde bu sergiyi özel kılan, eserlerinin yanında apartmanın ruhunu ve Yeldeğirmeni Mahallesi’nin kültürünü buram buram hissettirmesi. Apartman’ın kedisiyle yavaş yavaş katları dolanırken odalardaki bambaşka ayrıntılar, binanın mimarisinin güzelliği, en üst katın manzarasının nefesinizi açışı insanın içinde köşeye bir minder atıp orada yaşama isteği uyandırıyor. Eserlerin Apartman’a, Apartman’ın Yeldeğirmeni’ne sağladığı doğal uyum sizi de içine çekerek bir parçası haline getiriyor.

28 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Apartman 52’nin merdivenlerinde restorasyon sonrasında da görüşmek ümidiyle!

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön