J. Cole Son Formuyla Karşınızda, “The Off-Season”

Jermaine Lamarr Cole ya da bilinen adıyla J. Cole, altıncı stüdyo albümü olan “The Off-Season” ile 2021’de ilk kez dinleyici karşısında! 7 Ağustos 2018’de yayınladığı “Album of the Year” freestyle’ının müzik videosunda da bu albüme yaptığı “What you are about to witness is a master class on preparation. THE OFF-SEASON.” göndermesi ile dinleyicilerinin beklentisini bir hayli yükseltmişti. 4 Mayıs 2021’de albümün çıkış tarihini ve kapağını yayınlayan sanatçı, ilerleyen günlerde albümün yaratma sürecini anlatan “Applying Pressure: The Off-Season” belgeselini ve albümdeki ikinci singleı olan “i n t e r l u d e” parçasını da bizlerle paylaşmıştı. 12 şarkıdan oluşan albümde J. Cole’a 6LACK, 21 Savage, Bas, Lil Baby ve daha birçok isim eşlik ediyor.

J. Cole, daha önceki albümlerinde de olduğu gibi güçlü hikâye anlatıcılığı, yoğun lirikalitesi ve kendine özgü göndermeleriyle yine döneminin sanatçıları için yanına yaklaşılması zor bir çıta belirliyor. Sanatçının pek ilgili olduğu bilinen basketbol, albümün genel temasında da kendini bir hayli belli ediyor. Albüm lansmanından birkaç gün önce sanatçının  the Basketball Africa League takımlarından Rwanda’s Patriots BBC ile anlaşma imzalaması haberi  de albümün konseptinde basketbolun bu denli yer almasını destekler nitelikte. Her şarkısı birbirinden özel bu albümü incelemeye çalıştım.  

The Off-Season

9 5 . s o u t h : Albümün ilk parçası olan “9 5 . s o u t h” sanatçının rap müzik endüstrisi, kendi kariyeri  ve hayatı hakkındaki fikirleri ile birlikte; Kid Cudi, Nelly, Kelly Rowland, Eric Clapton, Stephen Curry, Lil Jon göndermelerini barındırıyor ve sivil güçlere eleştirisini yansıtıyor.

a m a r i : J. Cole; bu parçada Fayetteville, North Carolina’daki günlerinden beri rap müzik endüstrisinde nasıl yükseldiğini seri vuruşlarla süslenmiş “beat”i ile birlikte bizlere aktarıyor. Parçada 2019 All-Star Smaç Yarışması’nda yanında olduğu Dennis Smith Jr.’a, sivil güçlere, doğup büyüdüğü North Carolina’ya ve 2Pac’a göndermeler söz konusu.

m y . l i f e : 21 Savage ve Morray’in de katılımlarıyla kariyerlerindeki yükselişi ve yaşadıkları zorlukları anlatmaya çalışan J. Cole, “Born Sinner” albümünden sonra ilk kez bir albümünde düet parçalara yer veriyor. Bu parçada İncil’e, Rihanna’ya, 21 Savage’ın silahlı bir saldırı sonucu kaybettiği dostu Johnny B’ye ve albümün genel temasına uygun olarak NBA yıldızı Ja Morant’e göndermeler mevcut.

a p p l y i n g . p r e s s u r e : Piyasadaki yeni isimlerin olmayan servetlerini gösterme çabasından ve J. Cole’un kendine rakip görmeksizin müziğini icra ettiğinden bahseden sözleriyle sanatçının fikirlerini çekinmeden dışa vurduğu bir parça olarak albümde kendine yer buluyor. Cole bu parçada, yüksek suç oranına ve zorluklara rağmen Fayettevile’den canlı çıkıp başarılı olduğuna da değiniyor. Eminem, Rick Ross göndermelerinin yanı sıra parçanın outrosunda bizleri Dr. Martin Luther King Jr. bekliyor.

p u n c h i n ’ . the . c l o c k : Introsunda Damian Lillard’ın 61 sayı attığı maç sonrasındaki röportajından bir sample duyduğumuz parçada, off-season tanımını zirveye erişirken harcanan zaman olarak yapıyor sanatçı. “Outro”da da Damian Lillard’dan off-season dönemini nasıl geçirdiğine dair bir konuşma duyuyoruz.

100 . m i l ’ :  “ 100 m i l ‘ ” J. Cole’un eski parçalarından bu yana başarılı olabileceğini ve müzikal anlamda ne denli gelişebileceğini yansıtıyor bizlere. Yeni nesil “mc”lerin aksine uyuşturucu ticareti yaptığını söyleyerek mevcut düzende dinleyici kazanmak yerine bu konuda şeffaf olduğunu da özenle belirtiyor. Albümün genel konsepti LeBron benzetmesiyle bu şarkıda da kendini belli ediyor.

p r i d e . i s . t h e . d e v i l : Bize incil’de geçen yedi ölümcül günahtan biri olan gururun insanı ne şekilde davranışlara itebildiğini aktarıyor. J. Cole’un yanına katılan Lil Baby bu şarkıda; uyuşturucu geçmişinden, varlıklı yaşantısından, sorumlusu olduğu yaşantılardan bahsediyor bizi yakalayan gitar riffi eşliğinde.

l e t . g o . m y . h a n d : Hayatı ve kariyeri üzerine geçmiş şüphelerini detaylarıyla duyuyoruz bu şarkıda J. Cole’un. Bas ve 6LACK’in vokalleriyle ve Diddy’nin “outro”su ile süslenmiş şarkının ismi ise Cole’un oğlunun babasına onun elini tutmadan da yürüyebileceğini söylediği andan geliyor.

i n t e r l u d e : İçinde kişisel travmaların,inancın ve kaybedilen canların acısının geçtiği ikinci single Cole’un albüme saatler kala önden yayınladığı bir parça olarak göze çarpıyor.

t h e . c l i m b . b a c k : “i n t e r l u d e” parçasında olduğu gibi bu parçada da travmatik anılardan bahseden sanatçı, şarkının çıkışından birkaç gün önce benzer konuları ele aldığı “The Audacity” isimli makalesini de yayınlamıştı.

c l o s e : Bu parçada cinayet sonucu kaybettiği yakın arkadaşıyla paylaştığı hisleri, uykusunu kaçıran kabuslarda bu anların benzerlerini yaşarken arkadaşını uyarmaya çalıştığını ama sesinin çıkmadığını, arkadaşına yardım edemediğini ve yaşadıklarının şokuyla kalp atışlarının ağırlaşmasını vurgulayarak duygusal anlamda dinleyicilerine kendisini açıyor J. Cole.

h u n g e r . o n . h i l l s i d e : Albümün son parçasına geldiğimizde J. Cole’un özünü kaybetmemenin ve kişiliğini korumanın önemine dikkat çekiyor. Bas’in vokallerinin eşlik ettiği şarkı, sanatçının deyimiyle bir TED Talk’un veremeyeceklerini öğretiyor dinleyicisine. Şarkıda aynı zamanda da sanatçının “2014 Forrest Hills Drive” albümünde yer alan “No Role Modelz” parçasına da bir gönderme mevcut.

“The Off-Season”
J. Cole – Applying Pressure: The Off-Season Belgeseli

Yazı oluşturuldu 5

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön