Genel Bir Bakış: 94. Akademi Ödülleri’nin Unutulmayanları

İrem Yağız ve Duygu Aytaş’ın yazısıdır.

Bu yıl Akademi tarafından 94.sü düzenlenen Oscar Ödülleri her yıl olduğu gibi 2022’ye de damgasını vurmayı başardı. Hollywood’un heyecanla beklenen gecesi birçok konuda tartışmalara sebep olurken törende alışık olmadığımız görüntülere de şahit olduk.

Coda ekibi

Törene Men In Black setinden çıkmış gibi siyah takım elbisesi ile katılan Will Smith’e En İyi Erkek Oyuncu Ödülü verilmesine rağmen Will Smith’in ödül almasından daha çok konuşulan olay, sebep olduğu fiyaskoydu. Will Smith’e ödülünü takdim etmek için sahneye çıkan Chris Rock’ın, W. Smith’in eşi Jada Pinkett Smith hakkında yaptığı ofansif şakayı kaldıramayan Will Smith sahneye kelimenin tam anlamıyla uçarak gelip sunucuya attığı tokatla hafızalara kazındı. Ödülü aldığı esnada yaptığı konuşmada ise “aşk insana çılgınca şeyler yaptırabiliyor” diyerek kendini savunmaya çalıştı. Böylece takım elbise giyip aşkı bahane ederek aklanmaya çalışan eril şiddetin sadece ülkemize has olmadığını da görmüş olduk. Sosyal medyada ünlüler dahil herkes tarafından oldukça tartışılan bu konu, Akademi’nin Will Smith’i Oscar ödüllerinden 10 seneliğine banlamasıyla sonuçlandı. Oscarların itibarını yavaş yavaş kaybetmeye başlaması zaman zaman gündeme taşınırken yaşanan bu olayın kurgu mu yoksa gerçek mi olduğu halen merak konusu.

Will Smith’in Chris Rock’a tokat attığı an.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde ödül alan Ariana Debose bu ödüle sahip olmayı başaran ilk siyahi Amerikalı queer kadın oldu. Aldığı ödülle bir ilke imza atan oyuncu, farklı kimliklere alan tanınması konusunda umut kaynağı oldu.

Ariana Debose

En İyi Yönetmen Ödülü, The Power of The Dog filmiyle Jane Campion’a giderken En İyi Film Ödülü ise verdiği sosyal mesajlarla gönülleri kazanan Coda’nın oldu. İlk teklisini çıkardığı günden beri listelerimizde başı çeken Billie Eilish, yeni James Bond filmi için çıkardığı No Time To Die ile En İyi Özgün Şarkı Ödülünün sahibi oldu. Heyecanla beklediğimiz bir diğer kategori olan En İyi Film Müziği dalında ise kazanan, 10 adaylığının 6’sında ödüle kavuşan Dune oldu.

Dune ekibi

Özetle, 94. Akademi Ödülleri tören esnasında yaşanan sansasyonel olaylarla ve aday olan ve ödül alan filmlerin niceliği ve niteliğiyle yeniden tüm dünyada sinemaseverleri bir araya getirmeyi başardı. İki yıl süren pandeminin ardından fiziksel olarak gerçekleşen ödül törenlerini heyecanla takip ediyor olacağız!

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön