Organik Bir Müzik: Jug Band

Lara Hoş’un yazısıdır.

Blues, ragtime ve jazz dan esintiler taşıyan jug band müziği, Afro-Amerikan kültürün müzik dünyasına kazandırdığı pek çok türden biridir ve ilk defa Amerika’nın kırsal eyaletlerinde ortaya çıkmıştır. Blues’un tatlı çocuğu olarak isimlendirilen jug band’lerin müziği; konularını yerel halkın günlük sorunları, alkol, aşk gibi konulardan almıştır. Mizahi ve eleştirel sözlere sahip bu müziğin ilk örnekleri taşlamalar ve “medicine show”larda -seyyar grupların halktan birilerini mucizevi bir şekilde tedavi ettiği müzikli gösterilerde- görülmüştür. Rock’n Roll’a da katkısı olduğu öne sürülen bu eğlenceli, samimi müzik, aslında enstrüman alacak parası olmayan sokak müzisyenlerinin müzik yapmak için ürettiği ilginç alternatiflerle akıllara kazınmıştır.

Grubun temel müzik aleti olan jug, yani testi, genellikle boş viski ya da şurup şişeleridir ve grup bir jug player’ın etrafında şekillendiği için bu gruplara jug band denmiştir. İyi bir jug player, bu boş şişelerden 2 oktav aralığa ulaşan bir ses çıkarabilir. Perküsyon için çamaşır yıkama tahtaları, kaşıklar, tabaklar kullanılmıştır. Sosyal medyada viral olan “kazoo” nun yanında gitar, keman, çello gibi müzik aletlerini de kimi gruplarda görsek de asıl motivasyon her şeyin ekonomik olmasıydı. Bu yüzden bunun yanında içi boş tahta kutulara teller gerilerek gitar olarak kullanıldığı gruplar da vardır.

19. yüzyıl sonunda yaygınlaşmaya başlayan bu müzik türünün, yerelden ulusala yayılması ise 1920’lerde Cincinnati Jug Band, Memphis Jug Band gibi grupların plak çıkarmasıyla olmuştur. Ancak 1930’larda yaşanan büyük ekonomik kriz, plak satışlarına da yansımış, zaten henüz yerleşmemiş jug band’lerin sonu olmuştur.

1930’lu yıllardan kalma bir görüntüyle Whistler’s Jug Band: https://www.youtube.com/watch?v=rwo6HVTacYs

Bir süre sonra 1960’larda İngiliz müzik hareketi ile bu türden esinlenmeler yaşanmış, The Rooftop Singers’ın Walk Right In parçası listelerde 1 numara olan ilk jug band şarkısı olmuştur. Günümüzde bu grupların sayısı giderek azalsa da çeşitli festivallerde ve sokaklarda nadiren de olsa sahne almaya devam etmektedirler.

The Perch Creek Family Jugband, 2012

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön