27. İstanbul Caz Festivali Artık Çevrimiçi

Umutcan Demir ve Dorukan Yücedağ’ın yazısıdır.

İKSV’nin bu yıl 27.sini düzenlediği İstanbul Caz Festivali, pandemi döneminin zorlu şartlarına rağmen Feriye’de çok kaliteli müzisyenleri ağırladı. Geçtiğimiz Eylül ayında start alan festival, 7 Eylül’de Vitrin Geceleri konseptiyle Feriye’de iki şahane gruba ev sahipliği yaptı. BabaZula ve Make Mama Proud, dinleyenlere tam anlamıyla bir müzik şöleni sundu. İstanbul’dan yükselen türlü seslerin arasında, son yıllarda yeni bir ses ortaya çıktı. Make Mama Proud; stoner, garage ve desert rock ve blues etkilerini yeni albümlerinde göstermişti. Yine de onları canlı dinlemek ve onların atmosferini yaşamak dinleyenlere farklı bir enerji veriyor. Kendi deyimleriyle tanımlamak gerekirse kazma, kürek ve yıkım! Sonrasında ise 20 yıldır müzik dünyasının içinde bizimle bildiğimiz ezgileri farklı bir müzik tarzıyla buluşturan BabaZula sahneye çıktı. Son albümleri Derin Derin ve eski albümlerinden sevilen şarkılarıyla önce hem kendilerini hem bizi eğlendirdiler. Duruşu, kostümleri ve müziğiyle BabaZula’nın, anadoluyu çok farklı bir şekilde yansıttığını söyleyebiliriz. Sosyal mesafe kuralları çerçevesinde yerimizde durmakta zorlansak da enerjileri ve müzik öncesi hikayeleriyle dinleyicilere keyifli 1 saat yaşattılar.

9 Eylül Çarşamba günü ise pandemi şartlarından ötürü yarıda kalan festivalin Vitrin Geceleri konseptiyle Feriye’de gerçekleşen son konser olan islandman, Tuğçe Şenoğul ve Guguou etkinliğine katıldık. Elektronik seslerin karanlık synth’lerle harmanlandığı geceye bir de boğazın eşsiz manzarası da eklenince, katılımcılara unutulmaz anlarla eve dönme keyfi kaldı. Garanti BBVA’nın ana sponsorluğunu üstlendiği etkinlikte dikkatimizi en önce çeken nokta, sosyal mesafe kurallarına ne kadar özen gösterildiği oldu. Yaz ayının sonlarından bu yana gerçekleşen konserlerin çoğunda bu kurallara maalesef özen gösterilemediğine şahit olmuştuk. Seyirci kapasitesi büyük oranda azaltılarak gelirden ziyade sağlığa önem verildiği mesajını almış olduk.

Performanslara değinmek gerekirse, tek kelimeyle muhteşemdi. 2020 yılına harika bir başlangıç yapan islandman, canlı performansta ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gösterdi. Seyirciyi kendilerine o kadar çektiler ki, konser saati bitmesine rağmen seyircinin de baskısıyla bir süre daha performanslarına devam ettiler. Guguou da keyifli performansının yanı sıra sahne kıyafetleriyle de güzel bir görüntü çizdi. Tuğçe Şenoğul’a ise ayrı bir parantez açsak yeridir. Güçlü vokali, kaliteli besteleri ve dinamik ekibiyle şarkılarını bizlere işledi diyebilirim. Uzun zamandır takibimizde olmasına karşın ilk defa canlı dinleme fırsatı bulduğumuz Şenoğul, kendisinden zaten yüksek olan beklentilerimizin boş olmadığını gösterdi. Sahnelerde sıkça görmek istediğimiz bu ismin IKSV bünyesinde sahne almış olması da bizi mutlu eden ayrı bir detay.

Kaçırdığın için üzülüyorsan İKSV senin için festivali dijitale taşıdı. 27. İstanbul Caz Festivali, konser kayıtlarıyla 3 Kasım’a kadar dünyanın dört bir yanındaki müzikseverler tarafından çevrimiçi olarak izlenebilecek. Festivalin performans kayıtlarını ev konforunda izlerken eminim ki siz de müziğin enerjisine kapılacaksınız. Festivalin çevrimiçi nasıl izlenebileceğini öğrenmek için: https://www.youtube.com/watch?v=XQmzZjtGYaE&feature=youtu.be

Yazı oluşturuldu 6

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön