radyo boğaziçi 2021 Wrapped: Lokal

Pandeminin hayatımızdaki yıkıcı etkisinin biraz azalıp dönüştürücü etkisinin öne çıktığı bu senede; üzerinde 1 senenin tozu toprağı olan sanatçılar, mekanlar, konserler, albümler birbiri ardına geldi. Kapanmanın, içe dönmenin yaratıcı etkilerini her Perşembe gecesi Spotify listelerimizde dinledik; eğlenmeye hasret kalan bizler, pek çok birbirinden güzel etkinlikle hayata döndük.

radyo boğaziçi olarak 2021 senesinde müzik adına başımıza ne geldiyse sizin için bir kısmını derledik. Keyifli okumalar!

Türkiye Rap’e sonunda tam anlamıyla ısınıyor mu? UZI’nin listelerden düşemeyişi, “Bilmem Mi” kaptırdı gidiyor…

Türkiye’nin müzik listelerine baktığımızda genre açısından pek çeşitlilik göremediğimizi söylesek yalan olmaz. Yıllardır Türk müzik sektöründe rap’e dünyanın diğer yerlerinde olduğundan çok daha az değer biçildiğini de göz önünde bulundurduğumuzda geçen seneki Türkçe rap atağı herkesi şaşkına uğrattı. Piyasada zeminini hazırlamış ve yıllardır sanatını başarıyla icra eden Ezhel, Da Poet gibi rapçilerin yanında; tarzları farklı olsa da daha yakın zamanda ortaya çıkıp patlayan UZI, Batuflex, Sefo gibi isimlerin de Türkçe Rap/Trap’e olan önyargılı bakış açısını kırmakta büyük etkileri olduğu söylenebilir. Bu durum Türkiye’nin sonunda rap müziğe olan tavrının yumuşaması adına mutlu bir gelişme olarak görülse de bu türe yıllarını vermiş sevdalıların “Gerçek rap bu mu?” gibi serzenişleri hepimizi oldukça arada bıraktı.

Türkçe Alternatif Müziğin Üçlü Kalesi 

Bu sene Türkçe alternatif müziği için adeta bir şampiyonlar ligiydi. Seni Dert Etmeler şarkısıyla yıldızını parlatan Madrigal, Nisan ayında 80’ler synth-pop esintileriyle bizi yaza hazırladı. Bu yaz Ne Zamandır Sendeyim şarkısının dillerden düşmediği gözlerimizden kaçmadı. Bu sene hızlı bir yükseliş yakalayan tek alternatif müzik grubu Madrigal değildi. festival gibi bişi’nin de vazgeçilmez isimlerinden biri olan Jakuzi, iki yeni single’ıyla bize bambaşka deneyimler yaşattı. Açık Bir Yara ve Hiç Işık Yok şarkılarından oluşan Açık Bir Yara EP, hem altyapısal niteliğiyle hem de sıra dışı kapak tasarımıyla bu yaz playlistlerimizden eksik olmadı. Türkçe alternatif müziğin öncü isimlerinden Adamlar da bu sene listeleri yalnız bırakmadı. Harekete kimse mani olamaz başlıklı dört şarkıdan oluşan EP, dinlemeye başladığımız ilk saniyelerinden bize Adamlar’ın alıştığımız çizgisinin dışına çıktığını gösterdi. EP’nin isminin Harekete kimse mâni olamaz olması ise adeta bu değişimin kaçınılmaz olduğunun bir işaretiydi.  Bu sene, Türkçe alternatif müzik komünitesi için bolca çeşitliliğin olduğu bir sene oldu. 

Bir Yeniden Doğuş Hikayesi: Klein Phönix

Pandemide kısıtlamalara takılanlar köşesinde Klein Phönix de kendine yer buldu. 2020 başlarken (2020’nin iki sene olduğunu çaktırmıyoruz) Maslak’ta açılan fakat çok sürmeden pandemiden dolayı faaliyet gösteremeyen Klein Phönix, etkinliklerine tekrar başladı ve o günden beri İstanbul’un eğlence ve gece hayatının uğrak noktalarından biri oldu. Yukarıda da bahsettiğimiz festival gibi bişi den Stil Vor Talent Weekend’e geniş ve çeşitli bir etkinlik takvimiyle misafirlerine sadece eğlenceli birkaç saat değil, aynı zamanda unutulmaz deneyimler de kazandıran Klein Phönix’in, 2022’de neler yapacağını sabırsızlıkla bekliyoruz! 

Bu Sene Gözümüzü Yummadık

Pandeminin artık bahsettiğimizde bile içimizi sıkan bir etkisi de etkinlik yasağıydı. Bu zor sürecin yönetilmesinde ülkemizde ilginç bir yol izlenmesi eğlence sektörünün üstüne bir yük daha bindirdi ve biz evde otururken bahar aylarında dünyanın farklı yerlerinde konserler düzenlenmeye başladı. Konserlerin ve etkinliklerin Temmuz ayına kadar yasaklı olması hepimize sahneleri ve sosyal ortamları çok özletti, gece 12’den sonra müzik yasağının olması ise kültür sanat etkinliklerine uygulanan sansürü bir kez daha gözler önüne serdi.

Simülasyonun Kaçıncı Seviyesindeyiz: Zorlu Loves Summer Konserleri 

Çok yakında gireceğimiz senenin oldukça sıkı bir sene olacağı şimdiden belli oldu. Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin Arctic Monkeys konseriyle duyurmaya başladığı Zorlu PSM Loves Summer serisi; DIIV, Placebo, Warpaint, Alt-J ve Agnes Obel, Half Moon Run konserlerinin duyurularıyla devam etti. Bilet satışlarının açıldığı gün online izdihamların yaşandığı Zorlu PSM Loves Summer serisi, banka hesaplarımızın canına okumaya ant içmiş gibi. 

Türkiye’de bunlar yaşanırken dünyada neler olup bitti? İşte wrapped 2021 – global: https://radyobogaziciblog.com/2021/12/radyo-bogazici-wrapped-2021-global/

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön