radyo boğaziçi Wrapped 2021: Global

Pandeminin hayatımızdaki yıkıcı etkisinin biraz azalıp dönüştürücü etkisinin öne çıktığı bu senede; üzerinde 1 senenin tozu toprağı olan sanatçılar, mekanlar, konserler, albümler birbiri ardına geldi. Kapanmanın, içe dönmenin yaratıcı etkilerini her Perşembe gecesi Spotify listelerimizde dinledik; eğlenmeye hasret kalan bizler, pek çok birbirinden güzel etkinlikle hayata döndük.

radyo boğaziçi olarak 2021 senesinde müzik adına başımıza ne geldiyse sizin için bir kısmını derledik. Keyifli okumalar!

Pandemi Çiftlere Yaramıyor: Daft Punk Ayrılığının Ardından

Pandemi bizi sosyallikten uzak tutarken aynı zamanda birçok ayrılığın da ayak sesi oldu. Romantik ilişkilenmeler bir yana, bizi en çok sarsan ayrılık Daft Punk’ın müzikal hayatına resmen son vermesiydi. 1993’te Guy Manuel de Homem-Cristo ve Thomas Bangalter tarafından Paris’te kurulan Fransız elektronik müzik ikilisi, ikonik ve hafızalara kazınan bir video kliple resmen müzik yapmayı bıraktıklarını duyurdu. 9 ay önce yayınlanan Epilogue isimli video hala binlerce kişi tarafından izlenmeye devam ediyor. Rock yıldızı Julian Casablancas, hem prodüktör hem de müzisyen kimliğiyle karşımıza çıkan Pharrel Williams, elektronik müziğin tanrılarından sayılan Giorgio Moroder gibi onlarca ikonik isimle beraber çalışan; her daim kendi sınırlarını aşan, her albümleriyle müzik endüstrisini daha da ileriye taşıyan ikili 2013’ten beri işbirlikleri dışında müzik üretmeyi bırakmıştı. 2013’ten ayrılıklarına uzanan bu süreçte Starboy, I Feel It Coming gibi popüler kültürün en orijinal işbirliklerine imza atan Daft Punk; müzik endüstrisinde bıraktıkları izlerle daima hatırlanacak gibi duruyor.  

Your Best Japanese Girl: Mitski geri döndü!

Bu senenin en güzel haberlerinden biri de Mitski’nin yeniden müziğe dönmesi olabilir. Mitski, en son 2018’de “Be the Cowboy” albümünü çıkarmıştı ve ardından müziği bıraktığı açıklayıp bütün sosyal medya hesaplarını kapatmıştı. Ama bu sene bir anda hesaplarını geri açtı ve yeni albümünün habercisi olan “Working for the Knife” teklisini yayınladı. Yeni albümü “Laurell Hell”, 2 Şubat 2022’de tüm dijital platformlarda yayınlanacak ve ardından Mitski, konser turnesine çıkacak. Ankara’da yaşadığı senelerin hatrına Türkiye’ye belki gelir diye ümit etmiştik ama konser takviminde maalesef Türkiye yok. Canın sağ olsun Mitski. En azından müziğe geri döndün.

Albümler havada uçuştu: Drake, Kanye, Lorde, Adele..

2021 yılı ünlü sanatçılara ilham ile gelmiş olmalı ki her genredan dünyaca ünlü sanatçıların yeni albümlerinin listelerdeki sıkı kapışmalarını izlediğimiz dolu dolu bir sene geçirdik. Billie Eilish’in hayranlarına sonunda içini açtığı, dinleyeni şehrinden nefret ettiren “Happier Than Ever”ı, Drake’in evli ve çocuklu hissettiren “Certified Lover Boy”’u, Kanye West’in çıkmak bilmeyen, adını annesinden almış albümü “Donda”sı, Justin Bieber’ın onu Spotify’da aylardır 1. sırada tutan “Justice”i. Bruno Mars ve Anderson .Paak’in grubu Silk Sonic’in debut albümü, kırk yılın başı albüm yapmaya karar verip eleştirmenlerden şaşırtıcı derecede düşük not alan Adele olsun, Doja Cat’in “Planet Her” ü, her seferinde farklı farklı işler yapan Coldplay’in “Music of the Spheres “i, Ed Sheeran’ın dört işlemi bitirdiği “=” albümü, geldiğinde hayranları büyük şaşkınlığa uğratan, bizim de blogumuzda incelemesine yer verdiğimiz Radiohead’in remake albümü “KID A MNESIA”sı. Bu sene birçok sanatçı ikonik sayılabilecek albümler yayınladı. Özetle bu senenin her müziksever için oldukça bereketli olduğunu söyleyebiliriz.

Lorde’sal Çöküntüler 

Pandemi hepimize yaramadı tabii. Bizim mi beklentimiz yüksekti yoksa sanatçılar üretme açısından zor bir dönem mi geçirdiler orası tam bir muamma fakat aldığımız ayrılık haberlerinin üstüne bir de uzun süredir beklediğimiz albümlerin bizi hayal kırıklığı havuzunda yüzdürmesi de hiç hoş olmadı. Lorde, uzun zamandır beklenen albümüyle aynı ismi taşıyan single’ını, Midsommar esintileri taşıyan bir kliple 11 Haziran’da paylaştı. “And I throw my cellular device in the water/ Can you reach me?/ No, you can’t (aha)” sözleriyle sessiz kaldığı zamanları aratmayan Lorde, hayranlarının beklentilerini tam karşılayamamış olacak ki sosyal medyada çok konuşuldu. Olsun Lorde, biz beklemeye devam ederiz. 

Eurovision’u ne çok özledik…

İki yıl aradan sonra bu yıl Hollanda’da düzenlenen Eurovision şarkı yarışması, yarışmacıların kendilerine has tarzları ve seyircilerin uzun zamandır birikmiş özlemi ile 2021’in ilk yarısına damga vurdu. Yarışmanın galibi alışılmış Eurovision baladlarına ters bir şekilde sunulan rock parçaları ile İtalya’dan Måneskin olurken Ukrayna’nın elektro-folk grubu Go_A performanslarıyla izleyenleri adeta hipnotize etmeyi başardı. İzlanda’nın funk ekibi bizi bir yandan 80’lerin diskolarına götürürken İsviçreli Gjon’s Tears teknik açıdan kusursuz vokaliyle bizleri büyüledi. Teatral performansıyla Fransız Barbara Pravi ve Finlandiya’nın post-hardcore grubu Blind Channel da bu yılın en iyileri arasındaydı. 

Lil Nas X Rüzgarı Bir An Bile Esmeyi Bırakmadı 

İkonik albüm kapakları, her bir sahnesi aklımıza kazınmış klipleri, Lady Gaga’nın “etten elbisesi”nden sonra en sansasyonel giyim parçası olan içinde insan kanı bulunduran Satan Shoes ve daha fazlası… Lil Nas X 2021’e girerken “O sene bu sene” demiş olmalı. Obama’nın 2021’de en çok sevdiği şarkılardan birini yapan Lil Nas X, Call Me By Your Name klibinde hayat verdiği rollerle rüzgarını estirmeye başladı ve People dergisinin En Seksi Erkek unvanını alarak bu seneyi kapattı. Kliplerinde ettiği danslar ve eşi benzeri görülmemiş fotoğraf çekimleriyle Lil Nas X’in işlerini önümüzdeki senelerde de takip ediyor olacağız. 

TikTok birçok ünlüye streaming rekorları kırdırmaya devam etti: Doja Cat, Olivia Rodrigo

TikTok’un müzik endüstrisine etkisi artık göz ardı edilemez bir gerçek. Bu uygulama artık plak şirketleri ve sanatçılar için bir reklam aracı haline geldi diyebiliriz. TikTok’ta trend olan şarkılar genellikle Billboard 100 veya Spotify Viral 50’de listelere giriyor. Kasım ayında yapılan bir araştırmaya göre, insanların %67’sinin TikTok’ta dinledikleri şarkıyı müzik uygulamalarında arama olasılığı daha yüksek. TikTok’un bu anlamda Doja Cat, Olivia Rodrigo, Lil Nas X gibi bir sürü ismin streaming rekorları kırmasında büyük rol oynadığını söyleyebilir.

Dünyada tüm bunlar olup biterken Türkiye’de neler yaşandı? İşte ben radyo boğaziçi wrapped 2021 lokal: https://radyobogaziciblog.com/2021/12/radyo-bogazici-2021-wrapped-lokal/

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön