2022 Wrapped: Global

Yeni yılın heyecanıyla önümüze baktığımız bugünlerde radyo boğaziçi olarak biz de “geçen yılbaşı dün gibiydi, ne ara bitirdik 2022’yi” hissine çare üretebilmek için dönüp arkamıza bakalım dedik ve sizler için geride bıraktığımız senede yaşanmış bazı olayları derledik. Umarız yer yer küçük nostaljiler yaşar ve bu keyifli yazıyla 2022’ye veda edersiniz!

Mitski müzik dünyasına geri döndü, Türkiye’ye de!

2018 yılında “Be the Cowboy” albümünü yayınladıktan sonra kişisel sebeplerden dolayı müziği bıraktığını açıklayıp tüm sosyal medya hesaplarını kapatan Mitski, 2022 Şubat’ında çıkardığı “Laurel Hell” albümüyle müziğe dönüş yaptı. Synth-pop ve indie-pop etkili bu albüm üzerine 2018’den beri çalışan Mitski, albümünün adını “Appalachian Dağları’nda yetişen defne çalılıklarına hapsolmak” anlamına gelen bir halk teriminden aldığını söylüyor. Bu isimle bağlantılı olarak Mitski, bu albümünde ünlülükle yaşadığı çarpık ilişkiyi yansıtıyor. “Heat Lightning”, “Working For the Knife” ve “Love Me More” şarkıları albümün en beğenilen şarkılarındandı ve Mitski bu albümden sonra bir turneye çıkarak hayranlarını sevindirdi. Turnesinin duraklarından biri İstanbul’du ve Türkiye’deki dinleyicileri tarafından da ilgiyle karşılandı. Umarız 2023’te de müziğiyle yaralarımızı sarmaya devam eder.

Mükemmel Kombo: Super Bowl ve Devre Araları

Her yıl düzenlenen Amerikan futbol liginin şampiyonluk maçı Super Bowl’un devre arası gösterileri her zaman dikkat çekmeyi başarıyor. Bu yıl Los Angeles Rams ve Cincinnati Bengals arasında gerçekleşen maçın devre arası şovu, son yılların en çok konuşulan performanslarından biriydi.

13 Şubat 2022’de Pepsi sponsorluğunda SoFi stadyumunda gerçekleşen etkinlik, tamamen hip-hop etrafında gerçekleşen ilk devre arası şovu oldu. Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar ve  özel konuk olarak 50 Cent ve Anderson .Paak gibi hip-hop müziğinin önde gelen sanatçılarının performanslarını izledik. Prodüksiyonu üzerine büyük uğraşlar verilen şov büyük beğeni topladı ve “Outstanding Variety Special (Live)” dalında Primetime Emmy Ödülü’nü kazanan ilk Super Bowl devre arası gösterisi oldu. Gösteri ayrıca ”Outstanding Production Design for a Variety Special (Live)” ve “Outstanding Music Production” dallarında Primetime Emmy Ödüllerini kazandı.

Savaşın ortasında bir umut: Eurovision galibi Ukrayna

Bu yıl İtalya’da 66.sı düzenlenen Avrupa’nın gözde müzik yarışması Eurovision’un galibi halk oylamasının büyük etkisi ile Ukrayna oldu! Seyirciden büyük destek alan Ukrayna, bu zor günlerinde kazandığı galibiyeti ile izleyenleri duygulandırdı. Ukrayna halkı, etnik öğeleri ile rap müziği birleştiren yarışmacıları Kalush Orkestra’yı sığınaklardan izleyebildi. Ukrayna’nın ardından İngiltere, Sam Ryder’ın mükemmel sesi ile seslendirdiği “Space Man” adlı şarkısı ile ikincilik koltuğuna yerleşti. 2023 yılında Ukrayna yarışmaya ev sahipliği yapamayacağı için ikincilik koltuğundaki İngiltere’de düzenlenmesi kararlaştırıldı. İngiltere’nin ardından İspanya’nın yarışmacısı Chanel, “SloMo” şarkısı ile üçüncü oldu. Geçen senenin büyük ses getiren birinciliği ile rock müziğin ölmediği kanıtlayan ev sahibi İtalya, bu yıl Mahmood ve Blanco’nun seslendirdiği “Brividi” şarkısıyla 6. sırada yer aldı.

Ukrayna’ya yaptığı saldırılardan dolayı Rusya’nın, Avrupa Yayın Birliğinin de etkisi ile yarışmadan diskalifiye edilmesi büyük yankı uyandırdı. İlerleyen yıllarda tüm dünyanın favori müzik yarışması Eurovision’u ülkemizi destekleyerek izlemek için sabırsızlanıyoruz.

Bu yıl onun yılıydı: Harry Styles

Çoğumuzun One Direction’dan tanıdığı ve bazılarımızın çocukluk aşkı olan Harry Styles, 2016’dan beri sürdürdüğü solo kariyerine bu yıl da son hızla devam etti. 2022 Mayıs ayında çıkardığı pop-funk esintili ve kariyerinin üçüncü albümü olan “Harry’s House” çıktığı ilk haftadan itibaren satış rekorları kırdı. Yakaladığı ticari başarı ve popülaritenin yanı sıra, 2020 yılından beri üzerine çalışılan bu albümü Harry Styles, en introspektif eseri olarak tanımlıyor. Albümün en bilinen şarkısı “As It Was” çıktığı dönemde TikTok’ta en çok kullanılan seslerden biri oldu ve hepimizin diline dolandı. Albüm turnesinde giydiği kostümleriyle ve röportajlarındaki açıklamalarıyla da gündem olan Harry, orijinal tarzıyla bazılarının takdirini görürken bazıları tarafından da “queerbaiting” yapmakla suçlandı. Müzik kariyerinin dışında, “Don’t Worry Darling” filminde yer alan Harry Styles, hem eleştirmenler tarafından beğenilmeyen oyunculuğuyla hem de sette yaşanan skandallarla da adından bolca bahsettirdi. Albümünün yakaladığı başarı, skandalları ve tarzıyla bu yıl onun yılıydı, kendisine bol sezar salatalı bir 2023 diliyoruz.

Taylor’dan yeni albüm: Midnights

Taylor Swift 2022 Ekim’inde çıkardığı “Midnights” albümüyle yine satış rekorları kırdı. Ağustos’ta duyurusunu yaptığından beri heyecanla beklenen albüm, bazıları tarafından kendini tekrar etmekle eleştirilse de ABD’de 2022’nin ilk haftada en çok satış yapan albümü oldu ve uzun süre Billboard Hot 100’ü işgal etti. “Red (Taylor’s Version)”la 2021’i kapatan Taylor Swift, bu sene de Midnights albümüyle tekrar başarısını kanıtladı.

2022 FIFA Dünya Kupası Olayları

4 yılda bir düzenlenen ve futbolseverlerin büyük bir ilgiyle takip ettiği FIFA Dünya Kupası bu sene Katar’da düzenlendi. Birçok aday ülke arasından Dünya Kupası’na ev sahibi olmaya hak kazanan Katar’ın, bu organizasyonu beklentileri karşılayacak şekilde düzenleyemediği sosyal medyada büyük kitlelerce dile getirildi. Uzun yıllardır Dünya Kupası yalnızca bir spor organizasyonu olarak görülmemekte, festival tadında geçmesi beklenen 7’den 70’e dünyanın dört bir yanından sporseverleri bir araya getiren bir etkinlik olarak düzenlenmektedir. Organizasyonun coşkusunu arttırmak için müziğin evrensel gücünden de yararlanılır. Her Dünya Kupası’nda resmi şarkı büyük bir heyecanla beklenir.

Bu yıl da kupanın resmi şarkısı “Tukoh Taka”yı Nicki Minaj, Maluma ve Myriam Fares seslendirdi. Şarkı yayınlandıktan sonra sosyal medya adeta ikiye bölündü. Kimileri rap ve etnik melodileri birlikte barındıran bu şarkıyı desteklerken; geri kalanlar da özellikle Shakira’nın 2010 Dünya Kupası şarkısı “Waka Waka”yı yad ederek “Bu şarkı olmamış” dedi.

Katar Dünya Kupası’nın önceki yıllara göre daha keyifsiz geçmesinin nedeni yalnızca resmi şarkısı olamazdı elbette. Katar hükümetinin etkinlik için dayattığı kurallar dünya çapında, organizasyona katılan veya katılmayan büyük bir çoğunluk tarafından, oldukça tepki gördü. Bu yasaklar arasında stada içkiyle gelmek, sarhoş olmak, stat etrafındaki barların maç sonrası 1 saatten fazla açık olması, yüksek sesle müzik dinlemek, toplum içinde flörtleşmek ve amigo kadınların omuz ve dizleri açık kıyafetler giymesi bulunuyor. Tüm bu yasaklar uygulanırken yüzlerce farklı ülkeden Dünya Kupası’nın keyfini çıkarmak için Katar’a gelen bir çok sporseverin bu insanlık dışı kurallara eleştiri getirmesini elbette son derece haklı buluyoruz. 

Metro really is Boomin’

Leland Tyler Wayne; veya birçok kişinin Metro Boomin olarak tanıdığı Amerikalı müzik prodüktörü ve DJ, bu sene yine ses getirecek işlere imza attı. ‘’Metro Boomin want some more ni**a!’’ ve diğer birçok producer tag ile aklımıza kazınmayı başarmış ve dinlemeye başladığımız şarkı hangi sanatçıya ait olursa olsun sözlerin arkasında ‘’Metro!’’ haykırışını duyduğumuzda bizi heyecanlandıran Wayne, 2022’yi eli boş bitirmedi.

2 Aralıkta çıkardığı dokuzuncu albümü “HEREOS&VILLIANS” ile 2022’ye veda etmemize sayılı günler kala bizi bir kez daha hip-hop müziğe doyurdu. 15 şarkıdan oluşan albüm; 21Savage, Future, A$AP Rocky, Travis Scott ve The Weeknd gibi say say bitiremeyeceğimiz birçok sanatçıyı aynı çatı altında birleştiriyor. Albüm şüphesiz ki dinleyenleri isminin hakkını veren ambiyansıyla 48 dakikalık bir maceraya çıkarıyor.

2022 senesinde albüm haricinde diğer sanatçılarla yaptığı çalışmalar yetmezmiş gibi bir de Spiderman: Across the Spider-Verse filminin fragmanının yayınlanmasının ardından filmin soundtracki için çalışmakta olduğunu duyuran Metro Boomin, seneye gerçekten de bir kahraman edasıyla veda etmeyi başardı. Yoksa ‘Villian’ mı demeliyiz?

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön