2022 Wrapped: Lokal

2022’yi geride bırakmış olsak da ülkemize dair unutulmaması gereken olaylar, konserler, etkinliklerle dolu hafıza tazeleyecek bir derleme hazırladık. Keyifli okumalar!

Bitmeyen Salgın: Yasaklar

2022, geride bıraktığımız iki yıla göre daha heyecanlı ve müzik dolu geçmiş olmasına rağmen pandemiyle hayatımıza girmiş olan yasakları hala konuşuyor olduğumuz bir seneydi. Pandemi ile birlikte gelen kısıtlamalar pek çok sanatçı da dahil olmak üzere toplumun çoğunluğu tarafından tepkilerle karşılanmıştı. İlk olarak saat 00.00 olarak belirlenen müzik yasağı başlangıcı ilerleyen süreçte yalnızca 1 saat ileri alındı. Bu zorlu günlerde insanların en çok sığındığı limanlardan biri olan müziği bu şekilde sansürleyen yasaklar hala devam ediyor. Pandeminin etkisinin globalde büyük oranda azaldığını da düşünecek olursak bu yasakların ne zaman ve nasıl kalkacağı büyük merak konusu. Belki de en üzücüsü, özellikle gençlerin akın akın gittiği ve keyifli vakitler geçirdiği; Zeytinli Rock Festivali, Milyon Fest Fethiye ve Anadolu Fest Eskişehir’in de içinde bulunduğu onlarca festivalin yasaklanmasaydı.

Kimleri dinledik?

Türkiye’de özellikle 2017’den beri popülerliğini koruyan rap ve trap türleri, ilk 5’teki sanatçılarıyla yerlerini tescilledi. Bu sene de listelerden çıkmayan ve en çok dinlenen sanatçılarımızdan olan Ezhel, dört senelik tahtını devretti ve listenin zirvesine Uzi oturdu. Güneş’in ise “Suçlarımdan Biri” ve “NKBİ” parçaları,  gittiğimiz mekanlardan yolda yanımızdan geçen arabalara kadar hayatımızın içindeydi.

Spotify karnelerimize geri dönersek eğer, kısa bir süre önce bizlerle paylaşılanları da eklemeden geçemeyiz. Motive’nin “10 MG” şarkısı ve Jefe ile paylaştığı “CHORBA” adlı EP’si hızlı bir şekilde beğenileri topladı. Artık sektöre iyiden iyiye hakim olmuş BEGE, Yung Ouzo ile “2T1BB”te ve ALIZADE ile “Kalbin bana kaldı”da mikrofon paylaştı.

Dik duruşlarıyla umudumuzu tazeleyen kadın sanatçılarımız

Oldukları kişi ve yaşam tarzları nedeniyle Gülşen, Aleyna Tilki ve Melek Mosso gibi birçok kadın sanatçının hedef gösterildiği, konserlerinin iptal edildiği bir yıl geçirdik.

Gülşen’in şarkısında söylediğinin aksine dünümüzü, bugünümüzü, geleceğimizi çalanlara canın sağ olsun demiyoruz, diyemiyoruz. Sanatıyla, yaşantısıyla bizlere ilham verenlerin yanındayız ve müziğin iyileştirici gücünü tekrardan hatırlatmak istiyoruz.

“Açmak istiyorsanız açın, konuşmak istiyorsanız konuşun. Kimsenin nasıl davranmanız gerektiğini, ne yapmanız gerektiğini, nasıl giyinmeniz gerektiğini söylemesine ihtiyacınız yok kızlar. Sizin kendi kanatlarınız var. Kimsenin kanatları altında durmaya ihtiyacınız yok. Uçun” diyerek bize ilham vermeye devam eden Melek Mosso’nun iptal kararı sonrasında söylediği gibi bugün olmazsa yarın sarılacak kalplerimiz diyoruz ve 2023’e kalplerimizin sarılacağı günler umuduyla giriyoruz.

Konserler

Senenin en çok ses getiren konserlerinden biri Mor ve Ötesi’nin İnönü Stadyumu’nda (Vodafone Park) 35 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen konseriydi. Havaların ısınmasıyla bizi global isimlerin performansları bekliyordu. 2020 Eurovision birincisi Maneskin’in 18 Temmuz’daki Küçükçiftlik Park konseri yoğun ilgi gördü. Grubun enerjisinin çok yüksek olduğu çoğu dinleyici tarafından dile getirildi. Arctic Monkeys’in 9-10 Ağustos’ta PSM Loves Summer kapsamında gerçekleşen konseri, duyurusu yapıldığından beri heyecanla bekleniyordu. Yüksek fiyatlarına rağmen biletler satışa çıkar çıkmaz sold out olmuştu. Tabii sevdiğimiz sanatçıları canlı dinleyebilmek için anormal ücretler ödemek zorunda kalan/ödeyemeyen müzikseverler olarak, grubun dokuz yıl aradan sonra Türkiye’ye gelmesini buruk bir sevinçle karşıladık.

Halsey de bu sene ülkemizde konser veren global isimlerden biriydi. 3 Eylül’de gerçekleşen konsere özellikle genç yaştaki dinleyicilerin katılımı yüksekti. Ön grup olarak Abby Roberts’ın sahne aldığı konserde Halsey, hem yeni hem eski birçok şarkısını seslendirdi.

Tarkan’ın 9 Eylül Gündoğdu Meydanı konseri ise Alsancak Kordon’un eşsiz atmosferi eşliğinde asla unutamayacağımız halk konserlerinden biriydi.

Elektronik müzik etkinlikleri

Ekonomik koşulların etkisiyle birçok genç düzenlenen etkinliklere katılım sağlayıp eğlenebilmek için yeterli bütçeyi ayıramıyor. Buna rağmen organizatörler özellikle elektronik müzik alanında çalışmalar yapanlar gerek özel davetler gerekse çeşitli kampanyalarla etkinliklerin ulaşılabilirliğini arttırmış oluyorlar. Bu ulaşılabilirlik sayesinde İstanbul’da gece hayatının en aktif ayağı olan elektronik müzik etkinliklerinden de bahsetmek istedik. 

Elektronik müzik alanında 1994’ten beri dünyanın sayılı festivallerden biri olan ve ülkemizde Mart ayında beşincisi düzenlenen Sónar Istanbul, Zorlu PSM’nin katkılarıyla bu yıl da müzik severlere güzel bir hafta sonu yaşattı. Bizler de ekip olarak Zorlu PSM’nin davetiyle oradaydık. 

Bahar aylarında “Starry Night” ve “I go” gibi milyonlar tarafından sevilen parçalarıyla Güney Koreli sanatçı Peggy Gou’yu, ülkemizde bu yıl hizmete açılan ve eğlence hayatına yeni bir soluk kazandıran Tersane İstanbul’da dinleme şansına sahip olduk.

Eğlencenin kıyı şeridine kaydığı yaz aylarında ise “Territory” ve “Virile” parçalarıyla milyonlar  tarafından dinlenen The Blaze, Çeşme’de Boheme Beach’teydi. İstanbul’da da yaz aylarında eğlence kesintisiz devam ederken elektronik müzik efsanesi Solomun, Kafes İstanbul’da adına yakışır bir şova imza attı.

2022 biterken folk ve elektronik müziği harmanlayan Monolink ve house müziği bambaşka bir boyuta taşıyan Ben Böhmer ile bir kez daha buluştuk.

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön